Безпека освiтнього середовища

Кодекс цивільного захисту України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5403-17#Text

Про правовий режим воєнного стану

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text

Наказ   МОН     1400 Про затвердження Положення про функціональну підсистему навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів діям у надзвичайних ситуаціях (з питань безпеки життєдіяльності) єдиної державної системи цивільного захисту

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1623-16#Text

Постанова МОН  №782 Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pochatok-navchalnoho-roku-pid-chas-voiennoho-stanu-v-ukraini-i280723-782

 

Наказ № 303 Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту Міністерства освіти і науки України на 2024 рік
Постанова  444  Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях
Інтерактивна карта укриттів м.Харків:
Наказ про аудит безпеки

https://drive.google.com/file/d/1sh_WCTcq11gOwBLFMWoitgcPoDEmpvjQ/view?usp=drivesdk

 

Звіт про аудит безпеки

https://1drv.ms/w/c/e7fff709a87bcf12/ERwbfL4TwXZIohXIe0QMJi8B3vOZWcC7Z_yDC3NVWwBNHA?e=PkEZDa

 

 

Алгоритм дій працівників та здобувачів освіти ДНЗ «РЦПО інноваційних технологій будівництва та промисловості» під час оголошення повітряної тривоги

  1. Загальні положення
  • Алгоритм розроблений відповідно до ст. 130 Кодексу цивільного захисту України;
  • Керівники підрозділів, майстри виробничого навчання, класні керівники несуть персональну відповідальність за дотримання вимог цього Алгоритму;
  • Усі працівники, незалежно від займаних   посад, повинні знати та суворо дотримуватись вимог цього Алгоритму, за невиконання вимог Алгоритму вони можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності.
  1. Характеристика можливої обстановки в районі закладу при виникненні надзвичайної ситуації

В районі розміщення ДНЗ « РЦПО інноваційних технологій будівництва та промисловості» можуть виникнути  надзвичайні ситуації воєнного характеру: загроза авіаційного або ракетного удару, хімічного або радіаційного зараження в наслідок бойових дій, застосування супротивником звичайних видів зброї.

  1. Порядок оповіщення адміністрації та персоналу про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій

   Оповіщення адміністрації, працівників та здобувачів освіти щодо надзвичайних ситуацій проводиться за заздалегідь розробленою схемою.

3.1  Адміністрація у неробочий час оповіщається по телефону (черговим). У залежності від обстановки оповіщається і решта персоналу.

3.2  У робочий час персонал закладу освіти  оповіщається про надзвичайну ситуацію за допомогою дзвінків сигналів оповіщення.

3.3   При отриманні інформації вмикають сирени, виробничі гудки, що буде означати подання попереджувального сигналу “Увага всім”, після чого негайно проводиться у готовність радіотрансляційні та телевізійні приймачі для прослуховування початкового повідомлення.

  Кожний працівник та здобувач освіти повинен знати сигнали оповіщення цивільного захисту та вміти правильно діяти в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій.

  1. Порядок дій при отриманні сигналу «Повітряна тривога»

4.1 До початку роботи , необхідно:

–  довести до відома працівників Алгоритм про порядок дій працівників на випадок «повітряної тривоги» та надзвичайної ситуації через воєнні дії.

– довести маршрут евакуації до найближчого укриття як для персоналу, так  і для здобувачів освіти.

-призначити відповідальних осіб за оповіщення, евакуацію, збереження майна та інші передбачені інструкцією дії, а також порядок і графік чергування на випадок відмови або неможливості сторонніх осіб та відвідувачів полишити заклад.

4.2 Дії під час «Повітряної тривоги»

– Забезпечити негайне оповіщення персоналу та здобувачів освіти про повітряну тривогу, інші надзвичайні ситуації. Не забувайте про осіб, що мають особливі потреби -не чують, погано чують, мають проблеми із зором, не бачать, пересуваються на візках.

За наявності небезпеки (включення електросирен, вибухи, пожежа внаслідок обстрілу):

  • організувати негайну евакуацію персоналу та відвідувачів затвердженими шляхами евакуації, повідомити відвідувачів про найближче укриття, яке знаходиться (бульв. Б.Хмельницького буд, 30 у навчальному корпусі та за адресою пр, Гагаріна 11 у метро Проспект Гагаріна)
  • повідомити про надзвичайну ситуацію відповідні служби (ДСНС, поліція, швидка допомога), керівника (власника);
  • організувати зустріч нарядів рятувальних служб;
  • надати домедичну допомогу постраждалим.

–  У разі припинення роботи та переміщення працівників в укриття або у випадку евакуації, відповідальним працівникам, забезпечити виконання розпоряджень військової (місцевої) адміністрації, органів ДСНС, локальної інструкції, зокрема, відключення систем живлення збереження матеріальних цінностей.

–  У випадку відмови  залишити  приміщення та направитися  в укриття або неможливості евакуації, забезпечити чергування персоналу.

  1. Укриття персоналу в захисних спорудах цивільного захисту

– Найближче укриття знаходиться (бульв. Б.Хмельницького буд, 30 у навчальному корпусі; та за адресою пр, Гагаріна 11  станція метро Проспект Гагаріна),

  1. Збереження матеріальних цінностей у період загрози та виникнення надзвичайних ситуацій

– Усі працівники Центру повинні вжити необхідних заходів щодо зберігання матеріальних цінностей при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій.

– Заходи із захисту від надзвичайних ситуацій або з ліквідації їхніх наслідків повинні враховувати необхідність попередження або зменшення можливих збитків установам.

  1. Відповідальність за організацію охорони майна Центру під час захисту від надзвичайних ситуацій або ліквідації їхніх наслідків покладається на(завідувача господарством Іщенко Г,В,).
  1. Особливості дій працівників при деяких надзвичайних ситуаціях

При загрозі хімічного зараження оповіщаються всі працівники та здобувачів освіти, які знаходяться на території установи.

– Вентиляційні установки та кондиціонери терміново виключаються, закриваються вікна, двері, кватирки, приміщення герметизуються. Вихід із будівлі й вхід до неї припиняється до особливого розпорядження адміністрації.

– Працівникам видаються засоби індивідуального захисту, одночасно вживаються заходи із забезпечення відвідувачів ватно-марлевими пов’язками.

– Відповідальний за забезпечення герметизації приміщень за забезпечення працівників та здобувачів освіти засобами індивідуального захисту (Михайличенко Ю,Є.).

– При виявленні у приміщенні, де знаходяться  працівники, небезпечної хімічної речовини працівники повинні вийти  або з дозволу адміністрації залишити зону зараження. Виходити із зони необхідно тільки у засобах індивідуального захисту та рухатися в напрямку, перпендикулярному напрямку вітру.

При виникненні пожежі всі працівники зобов’язані суворо виконувати вимоги Інструкції з пожежної безпеки, евакуацію проводити згідно з Планом евакуації.

– Відповідальність за дотримання заходів пожежної безпеки та організацію дій персоналу при загрозі або виникненні пожежі покладається на (завідувач господарством Іщенко Г.В.)

При загрозі або радіоактивному забрудненні території Центру, після
попереджувального сигналу «Увага всім!», усі працівники повинні уважно слідкувати за повідомленнями в додатках Telegram та Wiber, за інформацією інших засобів масової інформації про обстановку в місті та суворо виконувати рекомендації із захисту від радіоактивного забруднення.

– Скорочується до мінімуму вхід у будівлю та вихід з неї.

При загрозі або виникненні катастрофічних стихійних лих працівники установи за розпорядженням адміністрації повинні зупинити діяльність, виконати необхідні протипожежні заходи, відключити від електромережі електрообладнання,  підготуватися до евакуації або вивезення до безпечного місця найбільш цінних матеріальних засобі

8.1  Контроль за обстановкою на території Центру при стихійних лихах і за вжитими заходами захисту персоналу покладається на (Іщенко Г.В.)

8.2.  Якщо з’явилися постраждалі, їм надається перша медична допомога,
вживаються заходи з госпіталізації постраждалих до медичних закладів.

8.3. При надходженні анонімної інформації про загрозу на території установи або поблизу неї терористичного акту працівник, який прийняв її, повинен терміново доповісти керівнику (власнику) установи та до правоохоронних органів і діяти згідно з розпорядженнями та рекомендаціями.

  1. Відповідальна з питань цивільного захисту:   заступник директора з навчально -виховної роботи Сіпневська Г.Г.

 

Відповідальна особа з питань  цивільного Захисту Заступник директора з навчально- виховної роботи

Сіпневська Г.Г.   0 95 006 7853

 

https://youtu.be/S_EB2EXvayI?si=6ulcXJAN6QIWT1qX

 

Заняття з цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

18 квітня 2024 року для здобувачів й здобувачок освіти ДНЗ ” РЦПО інноваційних технологій будівництва та промисловості” було проведено онлайн заняття з цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Під час заходу були розкриті найактуальніші питання. Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру: правила поведінки, підготовка оселі, перша медична допомога, дії при пожежі. Хімічна зброя – порядок дій при її застосуванні. Також учні переглянули відео ролики про роботу служб ДСНС. Психолог центу Порункова Ю.О. провела вправи на зняття стресу та інтерактивну гру з безпеки.
А соціальний педагог Дударьок Н.Ш. закликала всіх присутніх дотримуватися правил безпечної поведінки при виявлені вибухонебезпечних та маловідомих предметів.

Профілактика правопорушень серед неповнолітніх. “Диверсія – злочин проти своєї держави”

26 лютого 2024 року відбулася зустріч здобувачів й здобувачок освіти ДНЗ “РЦПО інноваційних технологій будівництва та промисловості” з старшим інспектором СЮП ХРУП 2 ГУНП в Харківській області капітаном поліції Шинкаренко Ігорем Олеговичем на тему: “Диверсія – злочин проти своєї держави”. У ході зустрічі були обговорені важливі питання про вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із підпалом обладнання, що забезпечує безпеку руху залізничного транспорту та можливі негативні наслідки для обороноздатності держави і безпеки
пасажирських перевезень через виконання «завдань» з пошкодження обладнання
залізниці, а також обговорили тяжкість кримінальної
відповідальності за вчинення таких діянь.
Зустріч пройшла у формі діалогу, всі отримали корисну інформацію та погодились з тим, що безпека кожного залежить від нас самих.