Монтажник гіпсокартонних конструкцій, штукатур, маляр

Монтажник гіпсокартонних конструкцій, штукатур, маляр

montajnik_2     montajnik_1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ:
Сьогодні в будівництві застосовують комплектні гіпсові системи для сухого будівництва, які мають безмежні можливості дизайну, високі протипожежні та звукоізоляційні властивості.
Будівництво називають сухим не тільки тому, що воно майже повністю унеможливлює «мокрі» процеси, а й тому, що І раніше гіпсокартонні листи називали сухою гіпсовою штукатуркою.
Комплектні системи в залежності від функціонального призначення поділяють на кілька груп: перегородки, облицювання, суха штукатурка, підвісні стелі, мансарди.
Слово «комплект» в перекладі з латинської мови означає повний, а слово «система» – ціле. Отже «комплектна система» передбачає таку номенклатуру будівельних матеріалів, виробів і елементів кріплення, у разі використання якої можна досягти всеосяжного вирішення будь-якого будівельного завдання. До складу комплектних систем належать різноманітні штукатурні сухі суміші, з яких можна легко й швидко приготувати економічні та високоякісні ґрунтувальні і штукатурні розчинові суміші потрібної консистенції й зручного укладання.
Головна ідея щодо використання гіпсокартонного листа при створенні архітектурного простору в інтер’єрах громадських і житлових будинків полягає не в механічному обшиванні гіпсокартоном стін і стель. Якщо в паперовому макеті архітектор втілює свій задум простору, пластики поверхні, то в гіпсокартонній оболонці цей проект можна реалізовувати в натурі. Невелика товщина листа дає змогу виконати навіть нюансу пластику поверхні, надати естетичного вигляду будь-якому приміщенню.

В ліцеї учні навчаться здійснювати обмір приміщення, провішування поверхонь та розмічування місць розташування основних елементів каркасів, виконувати монтаж дерев’яного та металевого каркасу для простих гіпсокартонних перегородок, обличкувань, підшивних стель, улаштовувати обличкування стін безкаркасним способом (суха штукатурка) та каркасним способом; кріпити гіпсокартонні та гіпсоволокнисті плити до каркасу ; користуватися ручними та механізованими інструментами; виконувати шпаклювання швів, поверхонь гіпсокартонних та гіпсоволокнистих плит; здійснювати дрібний ремонт гіпсокартонних обшивок; здійснювати поопераційний контроль якості за допомогою контрольно-вимірювальних інструментів або пристроїв.
Засвоюють властивості основних видів матеріалів та виробів для улаштування гіпсокартонних конструкцій, збірні елементи каркасів; матеріали та вироби для обшивки каркасів, плити, панелі з гіпсокартону, гіпсоволокна, кріпильні деталі, сухі суміші.
У професійно-технічні навчальні заклади приймають осіб, які мають повну базову загальну середню освіту. Тривалість навчання на базі повної загальної освіти – 1рік.